Si ti mbrojme eshtrat nga thyerjet, lendimet apo semundjet

Si ti mbrojme eshtrat nga thyerjet, lendimet apo semundjet

Si ti mbrojme eshtrat nga thyerjet, lendimet apo semundjetNë qoftë se ju deshironi ti mbani eshtrat tuaj të shëndetshëm dhe të parandaloni thyerjet, lëndimet apo sëmundjet degjenerative, siç është osteoporoza, arthrozat e ndryshme etj, atehere ju duhet ti ndiqni disa praktika te shendetshme te menyres se te jetuarit.

Ne menyren tuaj te te jetuarit ju duhet te perfshini nje diete te shendeteshme dhe kryerjen disa llojeve të veçanta të ushtrimeve, te cilat ju mundesojne qe te forconi eshtrat tuaja dhe për të mbajtur ato në formë të lartë.

Eshtart e shëndetshem mund të ju ndihmojnë të ndjehene të rinj, te shendetshem dhe më energjik, keshtu ju mundeson qe te kryeni aktivitetet e juaja te perditshme ne menyren me te lehte dhe me te pershtatshme duke kenaqur me punet e juaja.

Hapi 1
Hani një dietë ushqyese të pasur në kalcium. Eshtrat tuaja janë të përbërë nga kalciumi, dhe trupi juaj vazhdimisht heq dhe zëvendëson shuma të vogla të kalciumit. Për të parandaluar humbjen e kalciumit më shumë se sa ajo sasi zëvendësohet, atehere ju duhet të konsumoni sasi të mjaftueshme të kalciumit. Shuma ditore e rekomanduar e kalciumit për të rriturit moshës 19-50 është 1.000 mg. Femrat më të vjetra se 50 dhe te rinjte kanë nevojë për kalcium më shumë. Ushqimet e pasura në kalcium përfshijnë perimet jeshile, produktet e qumeshtit, bajamet, dritherat, portokalli dhe produkte e sojes.

Hapi 2
Ne dieten tuaj duhet te përfshihet edhe vitamina D. Vitamina D ndihmon trupin per të absorbuar kalciumin dhe mund të gjenden në ushqime të tilla si salmon,, qumësht, kos fortifikuar, sardelet, djathë zviceran, mëlçi dhe vezë.Shuma e rekomanduar ditore e vitaminës D është 15 mikrogramë për të gjithë të rriturit deri në moshën 70 dhe 20 mikrogramë për të rriturit më të vjetër se 70 vjet.
Hapi 3
Ushtroni ne menyre te rregullt duke i perfshire ushtrimet kardio-respiratore per 30-minuta dhe duke ushtruar se paku pesë herë në javë. Pesha juaj trupore ndikon shume ne eshtrat tuaj duke vendosur shtypje me te madhe se sa duhet andaj ruajuni peshes se tepert truopre. Disa ushtrime kardio-respiratore të zgjedhra jane ecja ose vrapimi, bicikleta statike ose dinamike, orbitreku, shiriti levizes, lojrat e ndryshme si tenis, basketboll, pastaj ngjitja shkalleve, kercimi ne litar etj.
Hapi 4
Ne programin tuaj te ushtrimeve duhet te perfshihen edhe ushtrimet me rezistence te cialt duhet t praktikohen 2-3 herë në javë, me të paktën një ditë pushimi në mes të çdo seance. Ushtrimet me rezistence forcojne eshtrat tuaj parandalojne humbjen e mases se eshtrave duke shkaktuar formimin e indeve te reja kockore. Ju mund të përdorni peshat e lirë, makina me pesha ose peshën e trupit tuaj për rezistencë. Zgjidhni ato ushtrime që i fusin ne pune të gjitha grupet e medha te muskujve, si pompat, ngritja e peshave etj. Fizio Plus