Kushtetuesja në krizë kredibiliteti

Kushtetuesja në krizë kredibiliteti

Kushtetuesja në krizë kredibilitetiVazhdimi i mandatit të gjyqtarëve ndërkombëtarë nga ana e presidentes Atifete Jahjaga, mund të prodhojë një situatë të re në skenën politike vendëse.

Për herë të parë, subjektet parlamentare do të mund të mos i njohin vendimet që dalin prej kësaj gjykate.

LDK-ja dhe Vetëvendosje këmbëngulin se zgjatja e mandatit të treshes ndërkombëtare është bërë në mënyrë antikushtetuese dhe me vendimin e saj presidentja e ka shndërruar gjykatën në jofunksionale dhe jolegjitime për të nxjerrë vendime. Me këtë veprim, sipas tyre, presidentja e vendit ka tejkaluar kompetencat e saj.

Nënkryetarja e Lidhjes Demokratike të Kosovës, Teuta Sahatçija, ka thënë se në legjislaturën e kaluar është sjellë ligji për votim dhe është kaluar duke përfshirë vazhdimin e mandatit të EULEX-it, prokurorëve dhe gjyqtarëve në të cilën hyjnë edhe gjyqtarët e Kushtetutës, por në anën tjetër ka qenë vetë Arsim Bajrami, sipas saj, që ka thënë se kjo është në kundërshtim me Kushtetutën.

Mirëpo, më pas Hajredin Kuçi, sipas saj, ka thënë që ky ligj do të mbështetet nga amendamentet kushtetuese dhe tek atëherë do ta këtë fuqinë. /Tribuna/