Enver Hoxhaj: Vendimi i GJND-së vulosi shtetësinë e Kosovës

Enver Hoxhaj: Vendimi i GJND-së vulosi shtetësinë e Kosovës

Enver Hoxhaj: Vendimi i GJND-së vulosi shtetësinë e Kosovës Me rastin e tre vjetorit të opinionit këshillëdhënës të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND), ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Enver Hoxhaj, iu ka dërguar nga një letër falënderimi të gjitha shteteve të cilat e kanë mbështetur Kosovën, në këtë proces.

Ne telegram, ministri Hoxhaj ka shprehur mirenjohjen e popullit dhe Qeverise se Republikes se Koso! ves per qeverite respektive, per perkrahjen qe i kane dhene pavaresise dhe shtetesise se Kosoves ne GJND, duke shprehur pozicionin e tyre ne favor te pyetjes se “a eshte deklarata e pavaresise se Kosoves ne pajtim me te Drejten Nderkombetare?”.

Hoxhaj thekson se vendimi afirmativ i GJND-se eshte nje argument mbeshtetes shume i rendesishem per te drejten e Kosoves per shtetesi dhe sovranitet, i cili ka sherbyer si nje pershpejtues i objektivit te Kosoves per kompletimin e njohjeve dhe anetaresimin ne organizmat nderkombetare.

“Vendimi i GJND-se eshte nje argument mbeshtetes shume i rendesishem per te drejten e Kosoves per vetevendosje dhe shtetesi, i cili eshte pasuar nga veprime te suksesshme te shtetndertimit dhe konsolidimit qe kane luajtur nje rol vendimtar ne justifikimin e subjektivitetit nderkombetar te Kosoves. Ne shtator 2012 perfundoi suksesshem pavaresia e mbikeqyrur e Kosoves, e cila nenkupton gatishmerine e Kosoves per t’i! u bashkuar komunitetit nderkombetar, duke pranuar njohjen e pl! ote te pavaresise dhe sovranitetit te saj, e po ashtu edhe duke u bere pjese e Kombeve te Bashkuara dhe organizatave te tjera te rendesishme nderkombetare dhe rajonale”, shprehet Hoxhaj, ne leter.

Ministri i Puneve te Jashtme i Kosoves, Enver Hoxhaj, me ! rastin e tre vjetorit te opinionit keshilledhenes te GJND-se, sipas te ! cilit, pavaresia e Kosoves eshte ne perputhje te plote me te drejten nderkombetare, i ka riderguar nga nje leter edhe shteteve anetare te OKB-se, te cilat ende nuk e kane njohur Republiken e Kosoves.

Ne kete leter, ministri Hoxhaj ka prezantuar argumentet e fuqishme dhe ka kerkuar qe keto shtete te njohin shtetin e pavarur dhe sovran te Kosoves, ashtu sic kane vepruar tashme me shume se gjysma e shteteve anetare te OKB-se.