Dhembja e shputes se kembes (formimi i ashtit ne thember)

Dhembja e shputes se kembes (formimi i ashtit ne thember)

Dhembja e shputes se kembes (formimi i ashtit ne thember)Dhembja ne shpute, thember zakonisht eshte si pasoje e kalcifikimit te nje mase ne forme ashti e cila per pasoje ka nje dhembje gjate ecjes kur vie ne kontakt me nje shtrese te fort.

Ky formim i ashtit ne thember mund te jete i gjate deri 1 apo edhe 1.5 cm dhe cili mund te verehet me se miri me ane te nje rentgeni. eshte i njohur edhe si “sindromi degëzues i thembres.”

Shkaqet e Spurs thembra

Ashti ne thember ndodh kur depozitohet kalciumi ne ashtin e thembres, zakonisht eshte një proces që ndodh gjatë një periudhe te gjate kohore. Kjo vie si pasoje e shtangimeve te muskujve te kembes dhe ligamenteve që shtrihen nen shputen e kembes.

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

Anomalitë ne kembe, ecja e dobet e cila vendos stres te tepruar ne thember, ligamente, dhe nervat e shputesbra.
Vrapimi ne siperfaqe te fort, te mbathurat e dobeta tek te cilat mungon harku, pesha e tepert trupore.
Faktorë të tjerë të rrezikut jane edhe moshimi ku kemi humbje te fleksibilitetit te shputes, diabeti etj.

Nëse ju keni dhembje ne shpute apo thember e cila nuk kalon per disa dite atehere duhet te konsultoheni ne nje fizioterapuet per te ju ofruar trajtimin e duhur per kete problem.

Disa nga metodat trajtuese jane:

Ushtrimet per fleksibilitet te muskujve duke i zgjatur muskujt e shkurte te shputes, pershtatja e te mbathurave te pershtatshme, vendosja e pajisjeve ortopedike ne kepuce per largim te peshes ne kete pike pastaj edhe metodat tjera fizioterapeutike. Fizio Plus