Arben Qirezi: Kosova vendi më i izoluar në rajon. Qytetarët s’besojnë në institucione

Arben Qirezi: Kosova vendi më i izoluar në rajon. Qytetarët s’besojnë në institucione

Arben Qirezi: Kosova vendi më i izoluar në rajon. Qytetarët s’besojnë në institucioneArben Qirezi, doktor i shkencave politike, thotë se, prej shpalljes së pavarësisë së Kosovës e arritura më e madhe është përfundimi i mbikëqyrjes ndërkombëtare, ndërsa në planin e integrimeve evropiane Kosova nuk ka pasur aspak përparim.

Qirezi për gazetën “Bota sot”, thekson se, zhvilli i Kosovës mbetet peng i procesit të bisedimeve me Serbinë, duke shtuar se integrimi i komunitetit serb nuk mund të arrihet përmes Beogradit.

“Në pikëpamje të shtetndërtimit, e arritura më e madhe e Kosovës është përfundimi i mbikëqyrjes ndërkombëtare. Në pikëpamje të demokratizimit, janë zgjedhjet në të cilat nuk ka patur ankesa shumë të mëdha nga akterët politik. Në anën tjetër, zhvillimi i Kosovës në thelb mbetet peng i procesit të bisedimeve me Serbinë dhe këtu është shënuar një prapakthim. Ashtu si në vitin 2001, edhe tani, Beogradi është bërë pjesë e sistemit institucional. Edhe një herë, ndarja po ngatërrohet me integrim. Integrimi i komunitetit serb nuk mund të arrihet përmes Beogradit dhe ky është një gabim në konceptimin e këtyre bisedimeve”, thotë Qirezi për “Bota sot”.

Ai potencon se, po ashtu, partitë politike nuk kanë arritur të fillojnë reformën e sistemit zgjedhor që tregon për një mungesë vullneti ose vizioni për konsolidimin e brendshëm politik të Kosovës.

“Ka mungesë të institucionalizimit të procedurave dhe kjo tregon për një papjekuri demokratike. Në planin e integrimeve evropiane, nuk ka pasur aspak përparim. Kosova mbetet vendi me i izoluar në rajon e më gjerë, kurse qytetarët kanë humbur besimin në institucione. Nuk mund të thuhet se nuk ka pasur përparim të caktuar në sistemin e drejtësisë, por ai është i pamjaftueshëm. Kjo edhe për faktin se drejtësia është peng i rrethanave më të gjëra”, thotë Qirezi.

Në fund, doktori i shkencave politike, me një fjalë thekson se, përfundimi i mbikëqyrjes ndërkombëtare nuk tregon konsolidimin e shtetësisë sepse funksionaliteti si shtet nuk është arritur.