11 këshilla për personat me memorie të dobët

11 këshilla për personat me memorie të dobët

11 këshilla për personat me memorie të dobëtKu e lashë celularin? Ku dreqin i futa celësat e shtëpisë? Me siguri ju ka ndodhur të paktën një herë të keni patur një bllokim të kujtesës, ose t’juduket se po humbni memorjen tuaj.

Kapaciteti i kujtesës mund të mbahet në formë dhe të forcohet deri në 30 përqind. Ju disa këshilla:

Dietë. Po, por jo shumë drastike
Të dobësohesh shpejt mund të sjellë efekte jo të mira për trurin, pasi redukton memorjen të paktën 20 përqind. Kështu thotë një studim i krye në Mbretërinë e Bashkuar, ku niveli i i vëmendjes pas një diete drastike reduktohet 30 perqind dhe kapaciteti i memorjes në 20 përqind.

Po, humorit të keq
Nëse humori i keq ju bën që të shihni gjërat me pesimizëm, realisht ndihmon në përmirësimin e memorjes, sidomos përsa i përket detajeve.

Vepro me imazhe
Truri kujton më mirë imazhet. Për të memorizuar emrin e një personi që sapo ju kanë prezantuar, lidheni me një imazh.

Jo, rutinës
Profesoresha Margie Lachman, e Brandeis University (Usa), këshillon që të mos krijoni monotoni në zakonet e ditës tuaj. P.sh: ndryshoni dorën me të cilën lani dhëmbët, ndiqni rrugë të ndryshme për të shkuar në punë, apo krijoni larmi në orët e pasdites.

Ruaj imazhin
Ju këshillojmë që ndërsa vizitoni një qendër tregtare, një galeri apo panair, të shihni detaje të ndërtesës, si p.sh kollonat, dritat, daljet e emergjencës, shkallët e lëvizshme, ashensorët…

Stërvitni memorjen e fëmijës tuaj
Qendroni bashkë me fëmijët për pesë minuta në një dhomë plot me objekte dhe pasi të dilni prej andej përshkruani pozicionin e saktë të të gjithë lodrave dhe detajeve duke bërë një garë me njëri-tjetrin.

Truke për të moshuarit
Në moshën e avancuar nuk duhet perqendruar vemendja te informacione të pavlefshme. Fiksoni cdo ditë listën e shpenzimeve, ndonjë rezultat sporti, apo fituesit e ndonjë konkursi.

Bëni sport
Aktiviteti fizik kontribuon në ruajtjen e memorjes duke ndihmuar në rigjenerimin e qelizave cerebrale që vdesin me rritjen në moshë.

Bëni pushime gjatë orarit të punës
Një studim i New York University, i publikuar në revistën “Neuron”, ka sugjeruar se mjafton edhe një pauzë e shkurtër për të ndihmuar trurin që të rivihet në funksion dhe të thithë informacion të ri.

Pini lëng rrushi
Lëngu i rrushit ndihmon për ndihmën dhe rikuperimin e humbjes së memorjes. Një studim i ri britanik tregon se antioksidantët prezentë te rrushi mund të theksojnë kapacitetet cerebrale për të reduktuar efektet e humbjes së memorjes. Konsumimi i lëngut të rrushit jep rezultate të mira në ruajtjen e memorjes.

Mos pini duhan
Sipas një studimi francez, i publikuar në “Archives of Internal Medicine”, thuhet se konsumatorët e duhanit dëmtojnë memorjen e tyre.